Thursday, September 8, 2011

Maltlimpa- Malt loaf

Under semestern hade jag extra tid och använde den till att baka. Underbart, fastän resultatet inte var 100-procentigt.

MALTLIMPA

50 g smör
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
1 tsk anis
2 tsk salt
1 dl vatten
3 dl malt
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
10 dl finskt rågsikt (100% finmalen råg)
3 dl grahamsmjöl

Krossa kryddorna i mortel och smält smöret i en stor kastrull. Rör i kryddorna, vatten och malt. Tillsätt mjölk och sirap och värm tills fingerljumt (37°). Smula jästen i ett glas och blanda med lite av degspadet tills jästen löst sig helt. Häll i kastrullen med resten av degspadet. Blanda i mjölet och knåda tills det blir en jämn deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 200°. Knåda degen på mjölat bord till två limpor. Lägg limporna på en bakplåt och låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Pensla med sirapsvatten och låt svala under duk. Servera limpskivorna med riktigt smör och eventuellt ost.


SAME IN ENGLISH


During the holidays, I had extra time and used it to bake bread. Lovely, even though the outcome wasn't 100% success.

MALT LOAF

50 g butter
1 tsp cumin
1 tsp fennel
1 tsp aniseed
2 tsp salt
1 dl water
3 dl malt
4 dl milk
50 g yeast
1 dl syrup
10 dl Finnish sifted rye flour (100% finely ground rye)
3 dl graham flour

Crush the spices in a mortar and melt the butter in a large pot. Add the spices, water and malt. Add milk and syrup and heat until lukewarm (37°C). Crumble the yeast into a glass and mix with a bit of the liquid, until the yeast has dissolved completely. Pour into the pot with the rest of the liquid. Mix in the flour and knead until it becomes a smooth dough. Leave to rise in a baking cloth for 40 minutes.
Turn the oven to 200°C. Knead the dough on a floured table into two loaves. Place the loaves on a baking tray and let rise under a baking cloth for 30 minutes.
Bake in lower part of the oven about 30 minutes.
Brush on syrup-water and let cool under baking cloth. Serve the sliced malt loaf with real butter and possibly cheese.

No comments:

Post a Comment