Monday, October 22, 2012

Bärpaj - Berry Pie

Deg:
150 g smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl gräddfil
1 - 2 dl  socker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
3-4 dl bär

Sätt ugnen på 175 grader
Arbeta ihop degen och tryck ut i en smörjd pajform, även mot kanterna
Blanda ihop fyllningen (utom bären) och häll i pajskalet
Strö i bärena. Man kan blanda fritt vilka bär man har. Jag har testat 75% blåbär + 25% röda vinbär och 75% lingon + 25% blåbär. Båda lika goda men balansera sockermängden enligt hur söta bär du använder
Grädda ca 35 minuter tills kanten blivit gyllenbrun och fyllningen ser stabil ut
Behöver ingen vaniljsås eller vispgrädde, men låt svalna något före servering så pajen håller ihop

SAME IN ENGLISH:

Dough:
150 g butter
1 dl sugar
1 egg
3 dl wheat flour
1 tsp baking powder

Filling:
2 dl sour cream
1-2 dl sugar
1 egg
1 tbsp vanilla sugar

3-4 dl berries

Preheat the oven to 175 degrees
Work the dough and press into a greased pie dish, also up the edges
Mix together the filling (except the berries) and pour into pie crust
Sprinkle on the berries. You can freely mix the berries you have. I tested 75% blueberry + 25% red currants and 75% lingonberry + 25% blueberry, Both are good, but balance the amount of sugar according to how sweet berries you use
Bake about 35 minutes until edge is golden brown and the filling looks stable
Needs no vanilla custard or whipped cream, but let cool slightly before serving so the pie holds together

No comments:

Post a Comment