Thursday, November 8, 2012

Grön tomat chutney - Green tomato chutney


1 kg gröna tomater
200 g lök
2-4 tsk salt
3 dl äpple vinäger
150 g farinsocker
100 g russin
1 tsk mald vitpeppar
1 tsk chili flingor

Hacka lök och tomater och lägg i en stor skål med 4 tsk salt och rör om. Låt stå över natten under lock. Detta för att dra ur vätska och höja smaken. På grund av tidsbrist lämnade jag det bara i en timme med 2 teskedar salt.

Häll vinäger i en stor gryta och tillsätt farinsocker. Koka upp under omrörning tills allt socker löst sig.

Sila bort vätskan av tomat-lök blandningen ordentligt, men skölj inte av. Hacka russinen och lägg allt i den sjudande vinägern. Tillsätt vitpeppar och chili flingorna. Låt chutneyn sjuda 1,5 till 2 timmar och rör om då och då tills den blir tjock och gyllene.

Diska glasburkar och lock ordentligt i varmt vatten. Placera burkarna i ugnen i 140 grader.

När chutneyn har minskat med nästan hälften och är tjock och gyllenbrun är den klar. Ta ut de nu steriliserade och torra burkarna ur ugnen och placera på en tidningen. Sätt chutney i burkarna, sätt på locket och ställ kallt.

Du kan äta chutneyn direkt, eller låta den mogna ett par veckor. Den färdiga chutneyn ska hålla sex månader eller mer om den lagras rätt.

SAME IN ENGLISH

1 kg green tomatoes
200 g onions
2-4 tsp salt
3 dl apple vinegar
150 g brown sugar
100 g raisins
1 tsp ground white pepper
1 tsp chili flakes

Chop onions and tomatoes and put in a large bowl and add 4 teaspoons of salt and stir. Cover and leave overnight. This will draw out lots of the tomato juices and help enhance the flavours. This step can be skipped if you don't want to leave it overnight, just reduce the salt by half. I left it just for an hour with 2 teaspoons.

Place the vinegar into a large pot and add the brown sugar. Bring to boil while stirring until all the sugar has dissolved.

Drain tomatoes and onion well, but do not rinse. Chop the raisins and add everything to the simmering vinegar and sugar. Add the white pepper and chili flakes. Boil the chutney gently for 1.5 to 2 hours while stirring occacionally until thick and golden.

Wash your jars and lids well in hot water. Place the jars in the oven in 140 degrees Celcius.

When your chutney has reduced by almost half and is thick and golden brown it is ready. Remove your now sterilised jars from the oven and place on newspaper. Spoon the chutney into the jars, close the lid and put in a cool place.

You can start eating the chutney right away, or leave it to mature for one or two weeks. The finished chutney, if preserved well, should keep for six months or more.

No comments:

Post a Comment