Sunday, February 2, 2025

Batat-blomkålsoppa - Sweet potato-cauliflower soup



500g batat
1 blomkål
1 lök
1 msk olja/smör
2 tsk garam masala
2 grönsaksbuljontärningar
1 l vatten
1 kruka thaibasilika
1 burk kokosmjölk
1 msk sriracha
1 tsk salt
3 msk citronsaft (en halv citron)
bröd

Skala bataten och skär i bitar
Skär blomkålen i buketter
Skala löken och hacka grovt
Fräs grönsakerna i olja/smör ca 5min
Tillsätt garam masala och stek vidare ett par minuter
Häll i vatten och buljongtärningar
Koka tills grönsakerna mjuknat, ca 10 min
Hacka thaibasilikan grovt
Mixa soppan slät
Tillsätt kokosmjölk, sriracha, salt och citronsaft
Strö thaibasilika på varje portion
Servera med bröd

SAME IN ENGLISH

500g sweet potato
1 cauliflower
1 onion
1 tbsp oil/butter
2 tsp garam masala
2 vegetable stock cubes
1 l water
1 pot thai basil
1 can coconut milk
1 tbsp sriracha
1 tsp salt
3 tbsp lemon juice (half a lemon)
bread

Peel the sweet potato and cut into pieces
Cut the cauliflower into florets
Peel the onion and chop roughly
Fry the vegetables in oil/butter for about 5 minutes
Add garam masala and fry for a few more minutes
Pour in water and stock cubes
Cook until the vegetables are soft, about 10 minutes
Chop the thai basil coarsely
Blend the soup until smooth
Add coconut milk, sriracha, salt and lemon juice
Sprinkle thai basil on each portion
Serve with bread

No comments:

Post a Comment