Tuesday, April 7, 2009

potatis och maletköttgratäng

Igår förberedde vi en kryddig gratäng tills idag. Räcker till 3 pers.

400 g malet nötkött
10 potatisar
2 msk rypsolja
1 köttbuljongtärning
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 nypa torkad grön ört jag fått av mamma
2 tsk grovmalet svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
2 dl riven ost

Skala och skiva potatisen
Koka potatisen 10 min med köttbuljongtärningen
Hacka lök och stek i rypsoljan
Tillsätt maletkött i pannan
Hacka vitlöken och sätt i pannan
Krydda köttet

Sätt hälften av potatisskivorna i en ungsform
Sätt köttet i formen och täck med resten av potatisen
Vispa ner äggen i mjölken och häll över potatisen och köttet
Grädda på 200 grader och i slutskeden lägger man över osten

Vore antagligen gott med tomat i formen också, men vi hade ingen. Serveras med lingonsylt. I promised to write in English also, so starting tomorrow everything will be in English also and I will translate the earlier posts when I have time.

SAME IN ENGLISH

Yesterday we were preparing spicy gratin for today. Enough for 3 persons. 

400 g minced beef 
10 potatoes 
2 tbsp oil
1 meat bullion cube 
1 onion 
2 garlic cloves 
1 pinch of the dried green herbs I got from Mom 
2 tsp crushed black pepper 
1 tsp chili powder 
1 tsp salt 
3 dl milk 
2 eggs 
2 dl grated cheese 

Scale and chipped potatoes 
Boil the potatoes 10 min with meat bullion 
Chop the onion and fry in the oil in a fryingpan
Add the minced meat into the pan 
Chop the garlic and add to the pan 
Season the meat 

Put half of the potatoes in a owen pan
Put the meat on top and then cover with the rest of the potatoes 
Beat the eggs down in the milk and pour over the potatoes and meat 
Bake at 200 degrees and in the final stages put on the cheese 

Would probably good with tomato too, but we did not have any. Served with lingonberry jam.

1 comment: