Monday, April 20, 2009

Pröttin

Jag fick ett önskemål att laga pröttin så jag sökte fram ett recept och prövade på. Detta tar JÄTTElänge att laga så börja inte på om du är hungrig. Tog ca 7 timmar, men man hinner ju göra annat mellan.

2 l potatis
½ dl malt (kan lämnas bort)
½ dl strösocker
1 msk sirap
1 msk salt
5½ dl rågmjöl

Skala och koka potatisen mjuk (20-30 min) i osaltat vatten.
Häll av potatisen men SPARA VATTNET.
Mosa potatisen.
Sätt i 1½ dl rågmjöl (och ½ dl malt) och fortsätt mosa.
Sätt i 1 dl kokvatten och 1 dl rågmjöl och rör om.
Strö ½ dl rågmjöl över blandningen och låt stå varmt i 1 timme.
Rör ner ½ dl kokvatten och 1½ dl rågmjöl.
Strö ½ dl rågmjöl över blandningen och låt stå varmt i 1 timme.
Rör ner ½ dl rågmjöl och låt stå varmt ½ timme. (Obs inget vatten och strö inget mjöl över)
Rör ner ½ dl socker, 1 msk sirap och 1 msk salt.
Ställ på ett kallt ställe och rör om då och då tills blandningen kallnat.
Smörj en ungsform/plåt och bred ut ett tunt lager av blandningen. (Använd inte bakplåtspapper för det fastnar)
Grädda i ungnen på 150 grader i 1½ timme.

Ätes på samma sätt som pannkaka och serveras med kall mjölk.


SAME IN ENGLISH

I had a request to make pröttin,  so I looked for a recipe and tried it. This takes a really long time to make so do not start if you're hungry. It took me about 7 hours, but you can do other stuff in between.

2 l potatoes
½ dl malt (can be left out) 
½ dl sugar 
1 tbsp syrup 
1 tbsp salt 
5 ½ dl rye flour 

Peal and boil the potatoes until soft (20-30 min) in unsalted water. 
Pour the water away the pot of potatoes but SAVE THE WATER. 
Mash the potatoes. 
Add 1 ½ dl rye flour (and ½ dl malt) and continue to mash. 
Put in 1 dl potatowater and 1 dl rye flour and stir. 
Sprinkle ½ dl rye flour over the mixture and leave in a warm place for 1 hour. 
Stir in ½ dl potatowater and 1 ½ dl rye flour. 
Sprinkle ½ dl rye flour over the mixture and leave in a warm place for 1 hour. 
Stir in ½ dl rye flour and leave in a warm place for ½ hour. (Note, no water and no flour sprinkled over) 
Stir in ½ dl sugar, 1 tbsp syrup and 1 tbsp salt. 
Set on a cold and stir occasionally until the mixture is cold. 
Grease a oven plate and spread out a thin layer of mixture. (Do not use ovenpaper because it will stick) 
Bake in the oven at 150 degrees for 1 ½ hours. 

Eaten like pancake and served with cold milk.

No comments:

Post a Comment