2 l potatis
½ dl malt (kan lämnas bort)
½ dl strösocker
1 msk sirap
1 msk salt
5½ dl rågmjöl
Skala och koka potatisen mjuk (20-30 min) i osaltat vatten.
Häll av potatisen men SPARA VATTNET.
Mosa potatisen.
Sätt i 1½ dl rågmjöl (och ½ dl malt) och fortsätt mosa.
Sätt i 1 dl kokvatten och 1 dl rågmjöl och rör om.
Strö ½ dl rågmjöl över blandningen och låt stå varmt i 1 timme.
Rör ner ½ dl kokvatten och 1½ dl rågmjöl.
Strö ½ dl rågmjöl över blandningen och låt stå varmt i 1 timme.
Rör ner ½ dl rågmjöl och låt stå varmt ½ timme. (Obs inget vatten och strö inget mjöl över)
Rör ner ½ dl socker, 1 msk sirap och 1 msk salt.
Ställ på ett kallt ställe och rör om då och då tills blandningen kallnat.
Smörj en ungsform/plåt och bred ut ett tunt lager av blandningen. (Använd inte bakplåtspapper för det fastnar)
Grädda i ungnen på 150 grader i 1½ timme.
Ätes på samma sätt som pannkaka och serveras med kall mjölk.
SAME IN ENGLISH
I had a request to make pröttin, so I looked for a recipe and tried it. This takes a really long time to make so do not start if you're hungry. It took me about 7 hours, but you can do other stuff in between.
2 l potatoes
½ dl malt (can be left out)
½ dl sugar
1 tbsp syrup
2 l potatoes
½ dl malt (can be left out)
½ dl sugar
1 tbsp syrup
1 tbsp salt
5 ½ dl rye flour
Peal and boil the potatoes until soft (20-30 min) in unsalted water.
Pour the water away the pot of potatoes but SAVE THE WATER.
Mash the potatoes.
Add 1 ½ dl rye flour (and ½ dl malt) and continue to mash.
Put in 1 dl potatowater and 1 dl rye flour and stir.
Sprinkle ½ dl rye flour over the mixture and leave in a warm place for 1 hour.
Stir in ½ dl potatowater and 1 ½ dl rye flour.
Sprinkle ½ dl rye flour over the mixture and leave in a warm place for 1 hour.
Stir in ½ dl rye flour and leave in a warm place for ½ hour. (Note, no water and no flour sprinkled over)
Stir in ½ dl sugar, 1 tbsp syrup and 1 tbsp salt.
Set on a cold and stir occasionally until the mixture is cold.
Grease a oven plate and spread out a thin layer of mixture. (Do not use ovenpaper because it will stick)
Bake in the oven at 150 degrees for 1 ½ hours.
Eaten like pancake and served with cold milk.
5 ½ dl rye flour
Peal and boil the potatoes until soft (20-30 min) in unsalted water.
Pour the water away the pot of potatoes but SAVE THE WATER.
Mash the potatoes.
Add 1 ½ dl rye flour (and ½ dl malt) and continue to mash.
Put in 1 dl potatowater and 1 dl rye flour and stir.
Sprinkle ½ dl rye flour over the mixture and leave in a warm place for 1 hour.
Stir in ½ dl potatowater and 1 ½ dl rye flour.
Sprinkle ½ dl rye flour over the mixture and leave in a warm place for 1 hour.
Stir in ½ dl rye flour and leave in a warm place for ½ hour. (Note, no water and no flour sprinkled over)
Stir in ½ dl sugar, 1 tbsp syrup and 1 tbsp salt.
Set on a cold and stir occasionally until the mixture is cold.
Grease a oven plate and spread out a thin layer of mixture. (Do not use ovenpaper because it will stick)
Bake in the oven at 150 degrees for 1 ½ hours.
Eaten like pancake and served with cold milk.
No comments:
Post a Comment