kokande vatten
1 tsk anis/fänkålsfrön (1+1 till jul)
1 l apelsinjuice
2 påsar torrjäst
3 dl rågmjöl
3 dl malt (kaljamallas)
6 dl Emmer/vete fullkornsmjöl
5-6 dl Spelt/vete siktmjöl
1 msk salt
olja/smör
Häll sirapen i en stor kastull
Häll ½dl kokande vatten i sirapskoppen till pensling senare
Sätt plattan på full värme och tillsätt örterna
Tillsätt apelsinjuicen när sirapen kokar och örterna börjar dofta
Stäng av värmen och testa att juicen är fingerljum
Ta kastrullen av plattan
Strö jästen på ytan
Blanda i rågmjöl och malt
Blanda i Emmer/vetemjöl
Blanda i 5dl Spelt/vetemjöl och salt
Om degen fortfarade är jättelös (ska rinna långsamt) blanda i sista mjölet
Låt jäsa 1½h under duk
Sätt ugnen på 150C varmluft
Smörj 3 limpformar med olja eller smör
Häll degen i formarna och grädda 1h i nedre delen av ugnen
Pensla limporna med sirapsvatten och grädda sedan ½h till
SAME IN ENGLISH
2 dl syrup
boiling water
1 tsp anise/fennel seeds (1+1 for Christmas)
1 l orange juice
2 bags of dry yeast
3 dl rye flour
3 dl malt
6 dl Emmer/wheat wholemeal flour
5-6 dl Spelt/wheat sifted flour
1 tablespoon salt
oil/butter
Pour the syrup into a large pot
Pour ½ dl of boiling water into the syrup cup for brushing later
Put the plate on full heat and add the herbs
Add the orange juice when the syrup boils and the herbs begin to smell
Turn off the heat and test that the juice is finger warm
Take the pot off the stove
Sprinkle the yeast on the surface
Mix in rye flour and malt
Mix in Emme/wheat flour
Mix in 5dl Spelt/wheat flour and salt
If the dough is still very loose (should flow slowly), mix in the last flour
Leave to rise for 1½ hours under a cloth
2 påsar torrjäst
3 dl rågmjöl
3 dl malt (kaljamallas)
6 dl Emmer/vete fullkornsmjöl
5-6 dl Spelt/vete siktmjöl
1 msk salt
olja/smör
Häll sirapen i en stor kastull
Häll ½dl kokande vatten i sirapskoppen till pensling senare
Sätt plattan på full värme och tillsätt örterna
Tillsätt apelsinjuicen när sirapen kokar och örterna börjar dofta
Stäng av värmen och testa att juicen är fingerljum
Ta kastrullen av plattan
Strö jästen på ytan
Blanda i rågmjöl och malt
Blanda i Emmer/vetemjöl
Blanda i 5dl Spelt/vetemjöl och salt
Om degen fortfarade är jättelös (ska rinna långsamt) blanda i sista mjölet
Låt jäsa 1½h under duk
Sätt ugnen på 150C varmluft
Smörj 3 limpformar med olja eller smör
Häll degen i formarna och grädda 1h i nedre delen av ugnen
Pensla limporna med sirapsvatten och grädda sedan ½h till
SAME IN ENGLISH
2 dl syrup
boiling water
1 tsp anise/fennel seeds (1+1 for Christmas)
1 l orange juice
2 bags of dry yeast
3 dl rye flour
3 dl malt
6 dl Emmer/wheat wholemeal flour
5-6 dl Spelt/wheat sifted flour
1 tablespoon salt
oil/butter
Pour the syrup into a large pot
Pour ½ dl of boiling water into the syrup cup for brushing later
Put the plate on full heat and add the herbs
Add the orange juice when the syrup boils and the herbs begin to smell
Turn off the heat and test that the juice is finger warm
Take the pot off the stove
Sprinkle the yeast on the surface
Mix in rye flour and malt
Mix in Emme/wheat flour
Mix in 5dl Spelt/wheat flour and salt
If the dough is still very loose (should flow slowly), mix in the last flour
Leave to rise for 1½ hours under a cloth
Set the oven to 150C hot air
Grease 3 loaf pans with oil or butter
Pour the dough into the pans and bake for 1 hour in the lower part of the oven
Brush the loaves with syrup water and then bake for another ½ hour
Grease 3 loaf pans with oil or butter
Pour the dough into the pans and bake for 1 hour in the lower part of the oven
Brush the loaves with syrup water and then bake for another ½ hour
No comments:
Post a Comment