Friday, December 20, 2024

Soya Matar Keema




2 dl soyakross
2 dl vatten
1 stor lök
2 tsk ingefära
2 tsk vitlök
olja
4 st nejlikor
1 tsk kardemummafrön
½ tsk fänkålsfrön
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad chili
½ tsk kummin
1 burk tomatkross
1 påse ärter
1 burk kokosmjölk
1 tsk garam masala
salt
peppar
limejuice
bröd/ris

Koka vattnet och blanda i soyakross och lite salt
Skala och finhacka ingefära, lök och vitlök
Hetta upp oljan i en gryta och lägg i nejlikor, kardemumma och fänkål
Tillsätt lök, ingefära, vitlök och bryn lätt
Tillsätt gurkmeja, torkad chili, kummin och rör om.
Häll i soyakross, tomatkross, ärter och låt puttra 5min
Rör ner kokosmjölk och garam masala, slå av värmen och låt gryta stå 10min
Smaka av med salt, peppar och limejuice
Servera med bröd och/eller ris

SAME IN ENGLISH

2 dl soy crush
2 dl water
1 large onion
2 tsp ginger
2 tsp garlic
oil
4 cloves
1 tsp cardamom seeds
½ tsp fennel seeds
1 tsp turmeric
1 tsp dried chili
½ tsp cumin
1 can crushed tomatoes
1 bag peas
1 can coconut milk
1 tsp garam masala
salt
pepper
lime juice
bread/rice

Boil the water and mix in soy crush and a little salt
Peal and finely chop the ginger, onion and garlic
Heat the oil in a pot and add cloves, cardamom and fennel seeds
Add the onion, ginger, garlic and brown lightly
Add the turmeric, dried chili, cumin and stir.
Add the soy crush, crushed tomatoes, peas and let simmer for 5 minutes
Stir in the coconut milk and garam masala, turn off the heat and let the stew sit for 10 minutes
Season with salt, pepper and lime juice
Serve with bread and/or rice

No comments:

Post a Comment