Friday, December 13, 2024

Nuts-curry



1 gul lök
2 klyftor vitlök
olja
1 tsk curry
1-2 tsk sambal olek el. dyl.
300 g blomkål
1 påse ärter
1 paket vita bönor
1 paket kikärter
1 burk krossade tomater
2 msk jordnötssmör
2 paket kokosmjölk
1-2 tsk torkad chili
salt och peppar
1 påse baby-spenat

3 myntakvistar/persilja
2 dl rostade jordnötter
1 lime

Serveringsförslag
4 dl ris el. dyl

Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i en kastrull med olja, sambal olek och curry utan att den tar färg.
Dela blomkålen i mindre bitar och häll i kastrullen ihop
Tillsätt ärter, kikärter, bönor, krossade tomater, jordnötssmör, kokosmjölk och chili.
Salta och peppra och låt koka i 5 minuter
Rör ner spenaten, stäng av plattan och låt stå på plattan medan du kokar riset.

Toppa grytan med mynta och jordnötter. Servera med limeklyftor

SAME IN ENGLISH

1 onion
2 cloves of garlic
oil
1 teaspoon curry
1-2 tsp sambal olek or dyl.
300 g cauliflower
1 bag of peas
1 packet of white beans
1 packet of chickpeas
1 can of crushed tomatoes
2 tbsp peanut butter
2 packets of coconut milk
1-2 tsp dried chili
salt and pepper
1 bag of baby spinach

3 sprigs of mint/parsley
2 dl roasted peanuts
1 lime

Serving suggestion
4 dl rice or similar

Peel and chop the onion and garlic.
Fry the onion in a pan with oil, sambal olek and curry without it getting brown.
Cut the cauliflower into smaller pieces and put into the pan
Add peas, chickpeas, beans, crushed tomatoes, peanut butter, coconut milk and chili.
Season with salt and pepper and cook for 5 minutes
Stir in the spinach, turn off the stove and leave on the stove while you cook the rice.

Top the pot with mint and peanuts. Serve with lime wedges

No comments:

Post a Comment