Monday, December 9, 2024

Salade niçoise




400g (ny)potatis
5 hårdkokta ägg

1 vitlöksklyfta
2 msk persilja
½ dl citronsaft
1 msk dijonsenap (honung)
½ tsk salt
1 dl olivolja

1 rödlök
2 msk kapris
300g gröna bönor
sallad
250g körsbärstomat
3-4 burkar tonfisk
½ burk anjovis
1 dl oliver
surdegsbröd

Koka potatisen och äggen

Hacka vitlöken och persilja
Blanda alla ingredienser till vinägretten och smaka

Skär potatisen i skivor
Skala och hacka löken
Blanda potatis, lök, vinägrett och kapris

Tina/ånga bönorna
Riv sallad och lägg i botten på ett stort (eller 2) salladsfat
Halvera tomaterna
Skala äggen och halvera
Häll av tonfisken och anjovisen
Lägg allt snyggt ovanpå salladen

Servera med surdegsbröd

SAME IN ENGLISH

400g potatoes
5 hard-boiled eggs

1 clove of garlic
2 tbsp parsley
½ dl lemon juice
1 tbsp dijon mustard (honey)
½ tsp salt
1 dl of olive oil

1 red onion
2 tbsp capers
300g beans
lettuce
250g cherry tomatoes
3-4 cans of tuna
½ can of anchovies
1 dl olives
sourdough bread

Boil the potatoes and the eggs

Chop the garlic and parsley
Mix all the ingredients for the vinaigrette and taste

Cut the potatoes into slices
Peel and chop the onion
Mix potatoes, onions, vinaigrette and capers

Thaw/steam the beans
Shred lettuce and place on the bottom of a large (or 2) salad plate
Halve the tomatoes
Peel the eggs and cut in half
Drain the tuna and anchovies
Place everything neatly on top of the lettuce

Serve with sourdough bread

No comments:

Post a Comment